Aanpassingen doorgeven naar GPS-kaarten

Gepubliceerd door Wouter Verhelst op

Gemeenten zijn sinds CRAB-decreet (van kracht sinds 1/6/2015) verplicht om hun adressen te beheren op één centrale plek, namelijk het CRAB, als enige authentieke bron van adressen in Vlaanderen. In 2018 treedt BestAdd bovendien in werking en wordt CRAB ook op federaal niveau als authentieke bron erkend voor Vlaamse adressen. Regelmatig komen er echter vragen terecht bij gemeenten van burgers over adressen, straten of nieuwe verkeerssituaties die door de gemeente correct in het CRAB ingevoerd zijn, maar niet correct in de GPS-kaarten zitten. In principe is het de verantwoordelijkheid van de GPS-firma’s om te zorgen dat hun data correct is afgestemd op de actuele toestand van het CRAB (dit is iets wat trouwens ook geldt voor nutsmaatschappijen). Het heeft uiteraard weinig zin om als lokaal bestuur de eigen adressen in CRAB te beheren én dit nog voor elke firma apart ook eens te gaan doen. Indien je als gemeente omwille van prangende redenen toch parallel aanpassingen wenst door te geven, bestaan er verschillende meldingskanalen.

Zo goed als alle GPS-firma’s werken met een van de volgende bronkaarten. Elk van deze kaartproviders heeft een eigen online-meldingssysteem. Voor meer achtergrondinfo over deze providers, zie het handige overzicht van de stad Gent.

Mits het aanmaken van een (privé-)account, kan iedereen hier zelf meldingen en aanpassingen doorgeven. Houd er wel rekening mee dat er maar zelden feedback komt en dat het een hele tijd kan duren eer de aanpassingen in de nieuwe GPS-updates zichtbaar zijn.

Tot slot: meer en meer wordt OpenStreetMap (OSM) gebruikt als achtergrondkaart in allerlei toepassingen die veel verder gaan dan routering (www.openstreetmap.org). OpenStreetMap werkt o.b.v. crowdsourcing (zoals Wikipedia). Er zijn verrassend veel burgers, trouwens in elke gemeente, die zich hiermee bezig houden. Het voordeel van OSM is dat je in tegenstelling tot de hoger genoemde providers directe controle hebt over de kaart: aanpassingen worden bijna onmiddellijk zichtbaar. Om te kunnen bewerken, moet je eerst een account aanmaken. Je kan in OSM vrij eenvoudig heel veel extra informatie meegeven (bv. rijrichtingen). Een tip: als je namens een gemeente een aanpassing doet, kan je aan de OSM-community meegeven dat de aanpassing door de gemeente gedaan is, als een soort kwaliteitslabel (d.m.v. de tag: “source=gemeente X”).

Update 04/08/2023: Het melden van problemen aan Google via bovenstaande link heeft een laag slaagpercentage. In de Teams van de VVSG werden volgende mogelijkheden voorgesteld. Opgelet, je moet wel aantonen dat je het al via de gewone weg geprobeerd hebt en zeker voldoende informatie meegeven zoals foto’s en exacte coördinaten.


3 reacties

Jeffrey Bostoen · 2 februari 2018 op 10:23

Er was op een trefdag van Vlaanderen ook een presentatie waarin er werd verteld over een (mogelijke) samenwerking tussen OpenStreetMap en de drijvende krachten achter het Wegenregister. Enerzijds om OSM beter te updaten; anderzijds waren de enthousiaste mensen van OSM zelf ook vragende partij om hun feedback te kunnen terugkoppelen.

Verstraete Tom · 14 juni 2020 op 00:10

Ze is al zeker 4j dat de eenrichtingsverkeer gewijzigd is on de straat nog altijd geven de gpsen de foute rijrichting aan. Zelf de nieuwe en geüpdate.

    Wouter Verhelst · 13 juli 2020 op 09:24

    Beste Tom

    Over welke gemeente en welke GPS gaat dit precies? Je kan dit melden bij je gemeente zodat ze dit eens kunnen bekijken, ofwel melden bij de GPS-leverancier zelf (zie contactpunten in artikel).

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.