Achter de schermen van GPS ‘Kafka’

Gepubliceerd door Bart Boute op

Photo by Ian Taylor on Unsplash

Met een ronkende kop als “Kafka verhindert 100 procent juiste info op onze gps” (De Standaard) en een wat gematigder “Waarom geeft je gps niet altijd de meest actuele informatie?” (VRT Nieuws) werd een schriftelijke vraag van Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen) ter attentie gebracht.

Het is vervelend als de gegevens van een GPS niet overeenkomt met de werkelijke situatie. Bij veel steden en gemeenten wordt er veel tijd en moeite gestoken om meldingen aan Google, TomTom, Waze en consoorten door te geven zodat de gegevens accuraat zijn (een moeizame taak die niet met zekerheid succesvol is).

Op dit moment zijn er bij de overheid twee databanken in gebruik: een waar steden en gemeenten verplicht wijzigingen aan hun verkeersreglement moeten doorgeven (IRGN, gesloten en niet ruimtelijk), en de verkeersbordendatabank (ruimtelijk en open maar niet verplicht). Wat mist is een verplichte centrale databank die open staat voor alle gebruikers, of een vlotte doorstroming van het IRGN naar de verkeersbordendatabank.

In het antwoord op de schriftelijke vraag stelt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) dat niet alle gemeenten alle wijzigingen doorgeven. “In 2023 brachten, behalve het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), ook 129 lokale ­besturen aanpassingen aan”, klinkt het.

Daaruit kan je afleiden dat meer dan de helft van de gemeenten geen wijzigingen in de verkeersbordendatabank aanbrengen. Niet verwonderlijk aangezien dit niet verplicht is.

Volgens ons ligt de oplossing dan ook eerder bij de Vlaamse overheid die het up to dat houden van de verkeersbordendatabank moet verplichten óf er voor moet zorgen dat de informatie die ze nu via de verplichte IRGN ontvangen in die openbare databank verwerkt worden. Dit laatste zou tegen 2025 in orde moeten zijn aldus ook het antwoord van minister Peeters. We kijken er naar uit en willen de gemeenten die wel hun wijzigingen aan de verkeersbordendatabank doorgeven een pluim op de hoed steken. Dank voor het werk, het wordt nuttig gebruikt.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.