Digital Twin Brugge: goed begonnen

Gepubliceerd door Bart Boute op

Op 16 maart organiseerde WVI de voorlopig laatste sessie van de reeks ‘Get Smart Live’ seminars. Gastspreker Ide Vandenbroucke, de Smart City coördinator van Stad Brugge, kon rekenen op heel wat online belangstelling voor de ‘Brugse Digital Twin’ met een reeks interessante vragen achteraf. De presentatie -hier te downloaden- werd gevolgd door een live demo.

Het eerste wat opvalt bij een Digital Twin is een sterk verband met geografische informatie systemen, waardoor het onderwerp in deze GIS community wel op z’n plaats staat.

Brugge kreeg subsidie voor het afleveren van proof-of-concept van een ‘local’ digital twin in samenwerking met IMEC. Via sensormetingen en het combineren van databronnen wordt een virtuele voorstelling van de stad gemaakt, met als doel beleidsoverschrijdende en data gedreven beslissingen te kunnen nemen.

Een virtuele stad waar alles samenkomt

Als proof-of-concept is dit een geslaagd project. Maar wie een volledig geïntegreerde oplossing verwachtte, die bleef misschien wat op zijn honger zitten. We hoopten stiekem op een krachtige tool die een aantal use-cases rond verkeersdrukte, luchtvervuiling, parkeerproblemen, straatverlichting, veiligheid en dergelijke meer zou aanpakken. We fantaseerden op voorhand over een driedimensionale beleving van een stad die ‘real time’ tot leven komt en waar je rekenmodellen op los kunt laten om simulaties te maken die de impact van een beslissing laten zien. Zo ver ging het niet, maar wat we te zien kregen is een goede start die smaakt naar meer.

Ide liet zien hoe Brugge er samen met hun projectpartners in slaagde om op relatief korte tijd iets te bouwen dat op kleine schaal wel degelijk werkt (verkeersproblematiek in een bepaalde wijk : Vijversdreef), en waaruit geleerd werd wat de volgende stappen kunnen zijn om het systeem relevanter te maken voor burgers en met zicht op een geïntegreerd beleid. We hebben het dan vooral over de toevoeging van nog meer databronnen, nieuwe relevante sensordata en een 3D representatie van de stad. Ook een overkoepelende visie vanuit de Vlaamse overheid zal ongetwijfeld helpen om een toekomstperspectief te scheppen voor de stad en bij uitbreiding voor alle gemeenten in Vlaanderen. Een onverwachte domper was de vermelde calculatietijd -10 uur- om een relatief eenvoudig scenario een eerste keer door te rekenen. Het opschalen van de rekencapaciteit evenredig met de complexiteit van de modellen wordt een belangrijk aandachtspunt voor de toekomst.

De digital twin van Brugge is momenteel nog niet publiek beschikbaar. Enkele voorbeelden van Nederlandse steden staan wel al online :

Hier enkele screenshots uit de presentatie. Klik op de thumbnails om de afbeeldingen te openen.

De digitale tweeling van Alkmaar. Merk op dat de gebouwen in 3D (LoD2) uitgewerkt zijn.

Alkmaar, thema’s : parkeervlakken, winkelruimtes, bomen en energielabels. Wat is het verschil met een geoloket ?

Bedankt aan Stad Brugge en Ide Vandenbroucke voor de bijdrage. Op aanvraag sturen we u de link naar de opname van het webinar door.

Artikel geïnspireerd door collega Ward Steeman. Ward is sinds 1/01/2023 projectverantwoordelijke Smart Cities. Contact : w.steeman@wvi.be


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.