Uniek percelenplan klaar voor de eerste gemeenten

Gepubliceerd door Bart Boute op

“Als twee overheidsinstanties dezelfde GIS-lagen beheren op een licht verschillende manier leidt dat tot een hogere kost door dubbele bijhouding, en verwarring bij de eindgebruiker.”

Deze stelling is zeker van toepassing voor de digitale percelen en gebouwen die zowel in de producten CADGIS (van AAPD of het ‘Kadaster’) als in het GRB (van Informatie Vlaanderen) voorkomen. De percelen en gebouwen in beide bronnen verschillen zowel in definitie, nauwkeurigheid, tabelgegevens als releasedatum.

Beide partijen hebben ingezien dat ze beter kostendelend kunnen samenwerken in de richting van één duurzaam te onderhouden product. Dat heeft geleid tot het project ‘Uniek percelenplan‘. Als gevolg van de afspraak is het federale niveau verantwoordelijk voor de percelen, en Informatie Vlaanderen voor de gebouwen (zie gebouwen- en adressenregister). Eerder dan een boedelscheiding is hier sprake van een blijvende LAT-relatie in goede verstandhouding.

“De mate van samenwerking tussen de hogere overheden in deze complexe materie maakt dat het nieuw percelenplan ook op een andere manier uniek is.”

Elke overheid is dus verantwoordelijk voor het toegewezen deel, hetzij de percelen of gebouwen. In ieder geval blijft de samenhang (of topologie) tussen beide kaartlagen gegarandeerd. Samen met een algemene kwaliteitscontrole op bouwblokniveau kunnen topologieregels tussen gebouwen en percelen leiden tot verschuiving van objecten op delen van het grondgebied. Er is sprake van 5 à 10% van de percelen die zullen wijzigen van vorm. Dit komt neer op een laatste grote kadastralisatieoefening vooraleer men kan spreken van definitieve ‘rust in de basiskaart’, iets waar de gemeenten, bij monde van de VVSG, al lang voor pleiten.

Het project loopt gedurende de periode 2018-2021. Elke gemeente komt aan bod gefaseerd over 3 jaar. De planning per gemeente is te volgen via de tabel Stand van zaken GRB versie 2018.

Het Uniek percelenplan is klaar voor de volgende West-Vlaamse gemeenten:

  • Anzegem
  • De Panne
  • Veurne
  • Wevelgem

Het resultaat is momenteel enkel nog maar te bekijken op de geoviewer van AAPD (CADGISWEB).

Mijlpalen op korte termijn

Periode mei-juni 2018 : update Administratieve percelen (Adp) naar de fiscale toestand 1/01/2018 voor 75% van de gemeenten. Is uw gemeente er al bij? Dat is na te gaan in de online tabel Historiek GRB-producten per gemeente.

Op maandag 2 juli zal het productmodel voor de GRB-laag administratief perceel (Adp) wijzigen van GRB 5.0 naar versie 5.1. Dat heeft impact op webservices en downloads vanaf dat moment. In de attribuutgegevens van Adp zijn een aantal velden gewijzigd.

Tweede helft juli : release Adpf voor alle gemeenten toestand 1/01/2018.

Die timing van release is een eerste opsteker voor het samenwerkingsverband, want vorige jaren kwam de update van de percelen pas tegen oktober in het GRB terecht.

Adpf (met de f van fiscaal) is dus de bevroren kadastrale toestand op 1/01/2018. De afkorting Adp blijft ook bestaan. Adp is de permanent bijgewerkte percelenlaag met 4 product releases per jaar, voor die gemeenten die de overgang naar het Uniek percelenplan al achter de rug hebben.

Aandachtspunten voor de gemeenten

Door de wijziging van vorm in een percentage van de percelen is het wellicht niet het moment voor grootschalige digitalisatie oefeningen als uw gemeente bovenaan de timing voor het Uniek percelenplan staat.

De kadastrale legger met eigenaarsgegevens blijft stabiel bevroren op datum van 1 januari. Dit kan leiden tot een mismatch tussen de legger en de trimester Adp. Voor een aantal toepassingen blijft de percelenlaag per 1/01/201x (Adpf) echt wel van belang. In lokale GIS-toepassingen zullen de 2 soorten Adp-lagen dus soms nodig zijn. Het is voor de softwareleveranciers nog niet helemaal duidelijk hoe zij hier het best mee kunnen omgaan (het gebruik van een WFS voor de trimestriële Adp zou een piste kunnen zijn).

Meer lezen

https://overheid.vlaanderen.be/GRB-Informatie-over-het-Uniek-percelenplan

Presentatie Van GRB 5.0 naar GRB 5.1 :
https://overheid.vlaanderen.be/grb/informatie-over-grb-51

Deze presentatie werd gegeven door Luc De Kock op 8 mei in Gent en zal hernomen worden tijdens de GISCO’s van september!

Categorieën: GRB

1 reactie

CADGIS gereleaset als open data – Intergemeentelijk GIS Midwestoverleg · 1 september 2018 op 16:59

[…] Het kadastrale plan is sinds augustus beschikbaar als open data. Dit betekent dat iedereen voortaan toegang heeft tot de data van alle Belgische gemeenten. Voorheen was deze data (Cadmap) enkel beschikbaar voor de gemeente in kwestie zelf of voor gespecialiseerde doelgroepen. Het gaat om de fiscale toestand 1/1/2018. Voor de adp-laag uit het GRB is het voor de meeste gemeenten nog wachten op de toestand 2018, maar voor enkele besturen is dit intussen wel al het geval. Op de GISCO van 6/9 (Brugge) en 13/9 (Roeselare) is er een uiteenzetting door Luc De Kock over de laatste stand van zaken rond het GRB en het uniek percelenplan. […]

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.