GISCO live in het teken van het GRAR
Agenda:
- “Afbakening gebouweenheden in het gebouwenregister, en het verband met het adressenregister” – Jan Laporte, Digitaal Vlaanderen
- GRAR : hands-on aanpak opsporen verdachte gevallen – Bart Boute, WVI
Lees het blogartikel - GRAR-loket, aanpak met FME – Steven Devriendt, Stad Brugge
- Break-out Brainstorm GIS 2025
- Collegagroep GIS op Marktplein 1 – Philippe Derynck, Provincie West-Vlaanderen
De GISCO live, het intergemeentelijk overleg tussen West-Vlaamse gissers dat drie maal per jaar doorgaat, stond deze keer in het teken van het GRAR en met een sterke focus op het definiëren van gebouweenheden.
“Afbakening gebouweenheden in het gebouwenregister, en het verband met het adressenregister” – Jan Laporte, Digitaal Vlaanderen
Jan Laporte, relatiebeheerder Authentieke Gegevensbronnen bij Digitaal Vlaanderen, kwam ons informeren over de verdere evolutie in het GRAR. Zijn energieke uitleg toont zijn jarenlange ervaring in het onderwerp, hierna proberen we de ‘key points’ weer te geven, maar ga zeker eens grasduinen op de confluence pagina als je dieper wil duiken.
In het CRAB was er het probleem dat het gebouwenregiser twee ‘masters’ had. Zowel steden en gemeenten als GRB opmetingen konden gebouwen intekenen en aanpassen. Nu is beslist dat eens een gebouw opgemeten is voor het GRB de gemeente er geen wijziging meer aan kan aanbrengen. De gemeente kan dus alleen nog schetsen intekenen.
Bij het schetsen is het van groot belang dat gebouwen op een juiste manier gesplitst wordt. De regel is dat er twee gebouwen ingetekend worden als er een volle muur is van fundering tot dak. Dit is informatie niet van buitenaf gezien kan worden maar wel terug te vinden is op de bouwplannen. Als de gemeentelijke beheerder dit juist doet is het makkelijker voor het GRB om het juist over te nemen. Meer details over deze opsplitsing vind je via https://basisregisters.vlaanderen.be/veelgestelde-vragen, helemaal onderaan bij “Hoe worden gebouwen afgebakend?” doorklikken naar deze pdf, die uitgebreid en met voorbeelden beschrijft hoe je het moet aanpakken.
Vanuit het publiek kwam de vraag of het niet mogelijk is om het plan in lara in te laden of een reeds gemaakte contour zodat het intekenen veel vlotter kan gaan. Zeker voor gemeenten die voor het lanceren van Lara 2.0 via CEVI te werk gingen vinden het ‘niet kunnen toevoegen van eigen data’ een groot gemis. Er wordt geopperd dat het bij de tool van VMM wel kan, ook bij de toepassing van GEO-IT is dit mogelijk. Een ander punt van ergernis die werd opgeworpen is de moeilijke omgang met fout ingetekende zaken, de gemeente kan niet meer wissen, enkel archiveren. De reden hiervoor is dat het GRAR als authentieke bron en zo’n constant mogelijke object identificatie moet hebben, maar, zo oppert Jan Laporte, als iedereen maar gaat archiveren dan moet dit principe misschien herbekeken worden. Een evaluatie is aan de orde.
Dat gebouwen in gebouweenheden moeten opgesplitst worden daar bestond al lang een consensus rond. Hoe het juist gedaan moet worden was een hardere noot om te kraken.
De zeer gedetailleerde beslissingsboom die we enkele maanden geleden in een glimp hadden gezien is niet meer, met 4 vragen zou het geklaard moeten zijn.
Op de confluence pagina staat voor elke stap een uitgebreide uitleg, want ook al is de boom vereenvoudigd, de uitzonderingen blijven bestaan. We verwijzen je dan ook graag door naar daar om de meer gedetailleerde uitleg te lezen.
Warme oproep om probleemgevallen steeds door te sturen naar informatievlaaderen@vlaanderen.be, zo wordt jij geholpen in je onderhoud van de authentieke bron en kunnen ze de informatiepagina verder uitbreiden met speciale gevallen.
GRAR : hands-on aanpak opsporen verdachte gevallen – Bart Boute, WVI
Na de uitleg van Jan Laporte toont Bart Boute van WVI hoe je verdachte gevallen in het GRAR kan gaan opsporen via de api’s van Vlaanderen. Hij schreef er uitgebreid over in twee blogs. Deel 1 lees je hier, deel 2 is hier te vinden.
Adresmatching en Data-integratie in Brugge: Efficiënte oplossingen met FME en ArcGIS
Steven de Vriendt werkte recent aan een project voor de stad Brugge, waarbij een oud lokaal straatnamenregister werd gematcht met het basisregister. Het basisregister miste echter belangrijke details zoals deelgemeenten, en er waren discrepanties tussen de registers. Vanuit de twee blogs die Bart Boute op WVI GISCO had gepost is het idee ontstaan om de straatnamen uit het basisregister als kapstok te gebruiken en hieraan de extra informatie uit het lokale register te koppelen, zonder het basisregister zelf aan te passen.
Oplossing: FME en ArcGIS Online
FME werd ingezet om zowel interne data als databanken van Vlaanderen te integreren, met kwaliteitscontroles en afgeleide producten als resultaat. Met ArcGIS Online werden dashboards gemaakt, die waardevolle inzichten gaven in bijvoorbeeld de leeftijdsopbouw van bewoners, geslachtsverdeling en aantal adressen en gebouwen per straat. Een tweede dashboard visualiseert anomalieën zoals afwijkende postcodes en adressen buiten de deelgemeente.
Adresmatching: Sterk, maar met uitdagingen
Adresmatching was cruciaal, maar niet zonder problemen: straatnamen in het rijksregister zijn niet altijd uniek, busnummers worden genegeerd en er is geen perfecte match tussen busnummers in het rijks- en adresregister. Deze obstakels werden grotendeels opgelost met FME.
Dit project toont aan dat bestaande technologieën zoals FME en ArcGIS doeltreffend kunnen worden ingezet voor datakoppeling en -integratie, met waardevolle dashboards als resultaat. Een aanpak die ook in andere gemeenten toepasbaar is!
Brainstorm
Tijdens een interactieve GIS-sessie hebben we in kleinere breakout-groepen gebrainstormd over onze dagelijkse taken als GIS-verantwoordelijke, wat we tegen 2025 nieuw willen aanpakken en welke projecten door tijds- en budgetbeperkingen voorlopig op de plank blijven liggen. We bespraken onder andere het beheer van geografische data, het ondersteunen van collega’s met kaartmateriaal en analyses, en het up-to-date houden van de GIS-infrastructuur. Daarnaast werd benadrukt hoe belangrijk het is om nauw samen te werken met verschillende afdelingen zoals ruimtelijke ordening en mobiliteit. Zodra alles verwerkt is, komen we hier op terug.
Marktplein 1
Nieuwtje voor de West-Vlaamse gissers: lees er alles over in dit artikel!
Energiebus
Als uitsmijter konden de deelnemers een kijkje nemen in de Energiebus van WVI, een initiatief die informatie over energie besparen en renoveren dicht bij de mensen brengt.
De volgende GISCO live gaat door op 5 december in de nieuwe kantoren van WVI!
0 reacties