De koppeling adres – gebouweenheid (1/2)

Gepubliceerd door Bart Boute op

De gebouweenheid is een belangrijke identifier om gegevens te pinnen op een subdeel van een gebouw. We denken bijvoorbeeld aan meergezinswoningen (zoals appartementen) of bedrijfsverzamelgebouwen. Ook gebouwdelen met verschillende functies en de gemeenschappelijke delen onderscheiden zich van elkaar als verschillende gebouweenheden.

Adressen worden in het gebouwen- en adressenregister niet meer rechtstreeks aan het gebouw gekoppeld, maar aan de gebouweenheden binnen dat gebouw. Een werkgroep van Digitaal Vlaanderen buigt zich nog over de definitie en semantiek. Leden van de werkgroep zijn DV, de gemeenten, VLOK en VEKA.

Binnen de Energieprestatiedatabank van Vlaams Energie- en Klimaatagentschap is het mogelijk om een EPC/EPB-dossier toe te kennen aan een subadres, en bijgevolg aan een (bestaande) gebouweenheid. Gemeenten kunnen met LARA 2.0 adressen en gebouweenheden beheren op het eigen grondgebied. Dat gebeurt één per één.

De uitdaging is om een gebouweenheid id te achterhalen louter met open data bronnen, en zonder de VEKA of LARA applicatie.

Methode 1 : combinatie van API’s in Chrome

Welke gebouweenheid komt overeen met een bepaald adres (gemeentenaam, straatnaam, huisnummer, busnummer) en omgekeerd? Waar ligt dat verband, en hoe kunnen we het gebruiken?

We bespreken twee mogelijkheden in twee artikels. Deze eerste beschrijft de puur alfanumerieke benadering aan de hand van de API’s van de basisregisters van Vlaanderen.

Om de respons op de API call meer inzichtelijk te krijgen raden we aan om de extensie ‘JSON -> TABLE toe te voegen aan Google Chrome. Met die add-on krijg je leesbare en exporteerbare tabellen te zien, eerder dan de JSON tags. Ga daarvoor onder chrome://extensions/ >> Chrome Web Store >> zoek op : ‘json -> table’ en installeer ze.

Uitgewerkt voorbeeld

We zullen als oefening werken met een willekeurig bestaand gebouw in Brugge. Adres : Maalse Steenweg 169-173, Brugge. Het gaat om één gebouw met 3 (hoofd)huisnummers en daarbinnen 2 keer 6 busnummers van appartementen.

Google Streetview

STAP 1 : Adresid

Zoek de identifier (adresid) van het uitgeschreven adres (gemeentenaam, straatnaam, huisnummer) in kwestie. [Je zou ook gelijk de parameter &busnummer= kunnen meegeven].

Gebruik een url met deze vorm :

https://api.basisregisters.vlaanderen.be/v2/adressen?gemeentenaam=Brugge&straatnaam=Maalse+Steenweg&huisnummer=169

De juiste schrijfwijze de parameters en attributen is van belang. De spatie in de straatnaam wordt automatisch herkend en vervangen door een ‘+’-teken.

Alle adressen binnen huisnummer 169 worden nu opgezocht. Er worden 7 adressen ‘inGebruik’ gevonden. We gaan door met appartement busnummer 101 in de tweede API. Dat is dus adresid : 4271681

STAP 2 : Gebouweenheid

Zoek met een tweede API de gebouweenheid die overeenkomt met adresid 4271681

https://api.basisregisters.vlaanderen.be/v2/gebouweenheden?adresobjectid=4271681

Antwoord : gebouweenheid id is 14412025

Klik door in het veld ‘Detail’ om de landingspagina van gebouweenheid 14412025 te openen

https://api.basisregisters.vlaanderen.be/v2/gebouweenheden/14412025

STAP 3 : Gebouw

In het veld ‘Detail’ van de gebouweenheid staat het id van het volledige gebouw vermeld : 14411247

https://api.basisregisters.vlaanderen.be/v2/gebouwen/14411247

Klik daarop door, en finaal krijg je alle (16) gebouweenheden binnen dat gebouw te zien. Je kunt een filter toepassen om enkel de (14) gerealiseerde gebouweenheden over te houden.

{ “status” : “gerealiseerd” }

Die tabel is exporteerbaar als csv, json of xlsx.

Op elk van die gebouweenheden kun je nu verder doorklikken om individueel het overeenkomstige Adresid en vervolgens het tekstueel adres te achterhalen. Laat ons eerlijk zijn : een dergelijke bevraging is omslachtig. Daarvoor zijn de API’s niet bedoeld..

Conclusie

De beschreven methode is ideaal voor individuele cases : snel en eenvoudig een gebouweenheid opzoeken voor een adres, of omgekeerd, op basis van 2 API’s.

In de hierop volgende beschrijving van methode 2 komt GIS to the rescue. We gaan lijsten genereren van alle adressen in een gebouw met hun repectievelijke gebouweenheden erbij.

Met dank aan : Helda Elias


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.